P0383

Joined
Feb 8, 2017
Messages
3
Likes
0
Points
1
Age
42
#1
Hello,
What should I do with this problem? Where is this "Glow Plug Control Module"? If I buy a another one from the scrapyard may I change it without software update?
 
Last edited:

nickb2

Wrench. Diagnostic Tech.
Joined
Nov 22, 2008
Messages
8,321
Likes
125
Points
63
Location
St-Hyacinthe, Quebec, Canada
#4
Ok, now I can help, even though it is not a north american model.

BTW, love the face!!;) I almost choked on my morning coffee.

No, do not replace the glow plug control module yet.

First, you must check the glow plugs. Do you know how to do that?
 
Last edited:

nickb2

Wrench. Diagnostic Tech.
Joined
Nov 22, 2008
Messages
8,321
Likes
125
Points
63
Location
St-Hyacinthe, Quebec, Canada
#6
If it is in fact a glow plug module, I think it just a relay, and should be plug and play, no software needed.

It should be in the power distribution box. It is a Bosch relay, should look something like this. Screenshot (48).png
 

nickb2

Wrench. Diagnostic Tech.
Joined
Nov 22, 2008
Messages
8,321
Likes
125
Points
63
Location
St-Hyacinthe, Quebec, Canada
#7
Before you ask, same relay/module for a s80 d5.

Make sure the harness connectors for the glow plugs are tight. That is a first step.

Just as a hint, I would replace the glow plugs, harness (as they are known to fail) and the relay. Fairly cheap to do all that, no need for scrap yard here, just part of regular maintenance plan.
 

nickb2

Wrench. Diagnostic Tech.
Joined
Nov 22, 2008
Messages
8,321
Likes
125
Points
63
Location
St-Hyacinthe, Quebec, Canada
#9
Also, if you have an amp claw, you can check them in place to see amp draw of each glow plug. Should show a draw of 15 to 20 amps per plug. Depending on the make of the glow plug. I suggest NGK as they are cheap and easy to find.

On a healthy d5 you can use same method, measure at battery on negative lead with amp claw, at start up, or just by by passing the glow plug relay/module, should show 15*5

So total amp draw should be no more than 75 to 80 amps. This is a quick and easy test to see if harness and plugs and relay are working.

Anything over 80amps is suspect.

How do I know all this, I am french canadian, so I have seen my fair share of diesels.

If you got the P0383 code, that is not telling you that you should replace the relay, it is just telling you that you have a problem on the glow plug circuit.
 
Last edited:
Joined
Feb 8, 2017
Messages
3
Likes
0
Points
1
Age
42
#10
Wow, Thank you very much your care.
I just arrived home now.
So I used a simple Torque pro OBD bluetooth reader. The car start correctly every morning but I live in England and there is not too cold here. I tried to find the Glow plugs but they are so thin and difficult to catch it. There is a scrapyard here and I though I buy a another relay and I change it first because this look like easier. I know this is not too logical but I do not have garage and I have to use this car every day.
Thanks for the lots of really useful informations and I will let you know if I will know more.

Matyas
 

nickb2

Wrench. Diagnostic Tech.
Joined
Nov 22, 2008
Messages
8,321
Likes
125
Points
63
Location
St-Hyacinthe, Quebec, Canada
#11
Wow, Thank you very much your care.
I just arrived home now.
So I used a simple Torque pro OBD bluetooth reader. The car start correctly every morning but I live in England and there is not too cold here. I tried to find the Glow plugs but they are so thin and difficult to catch it. There is a scrapyard here and I though I buy a another relay and I change it first because this look like easier. I know this is not too logical but I do not have garage and I have to use this car every day.
First of all, your welcome.

Second, I am a bit confused. You say the car starts every morning yeah?

Then why change the relay if the d5 engine is starting every morning.

Anyway, good luck. Use the phone app to clear the memory code, post back if it ever appears again. Oh, reminder, still do the harness swap, as I said before, they are known to fail. Volkswagon had the same issue also, I changed a ton of those, not so much on volvo's like this one, we don't have those here in quebec canada.