Get an AlldataDIY Repair Info Subscription Special Thanks To: AC Kits.com

Author Topic: 92 Buick Century 3.3L -- Cranks but no start on Hot Soak...  (Read 2059 times)

Offline Jason_SXT

  • Chrysler/Dodge/Jeep Technician
  • BAT Mechanic Member
  • Full Member
  • *
  • Posts: 73
  • Always in search of a challenge...
    • Nemaha Valley Motors (Seneca, KS)
Diagnosing Cranks but won't start after a hot soak...

Pulled codes with Tech II & found:
Current Codes...
  0026-QDM
  0027-2nd Gear switch
  0028-3rd Gear switch
History Codes...
  0039-TCC
  0048-Misfire Detected

Checked for spark after hot soak and found none... Checked for fuel injector signal with noid light & found none...

If I let the car sit for about an hour to cool off, it will start just fine & I have spark & fuel injector pulse...

I watched RPM signal during KOEO, cranking, & started (didn't matter whether hot soak or not... They read the same either way)...
RPMs read 20 RPMs during KOEO, RPMs read 20 RPMs during cranking, & RPMs read normal RPMs while engine running...

Guessing something to either do with the Quad Driver or Crank sensor...

Anyone got any suggestions?
Jason
Northeast Kansas Technical College Graduate of 2007
Nemaha Valley Motors in Seneca, KS
Dodge-Chrysler-Plymouth-Jeep & GMC

Offline Gus

  • BAT Mechanic Member
  • wrench
  • *
  • Posts: 2335
Re: 92 Buick Century 3.3L -- Cranks but no start on Hot Soak...
« Reply #1 on: May 21, 2007, 05:30:45 PM »
Could be the crank sensor OR the ignition module.....those other codes have nothing to do with spark....more likely a PCM problem, especially for that year vehicle.....

Offline Transman

  • We may be right or wrong, but we don't learn by being right
  • BAT Mechanic Member
  • wrench
  • *
  • Posts: 2953
  • Receptionist & Complaint Dept.
    • Ed's Auto Service, est. 1950
Re: 92 Buick Century 3.3L -- Cranks but no start on Hot Soak...
« Reply #2 on: May 21, 2007, 07:41:46 PM »
Just a add here, if you do need to replace the crank sensor, and you probably will....Replace it with OEM only. Actually it's probably cheaper too at the dealer. The last one I replaced was. Transman
This information available in the AlldataDIY subscription
One year/one vehicle, all information including TSBs and recalls $24.95/year.
Each additional vehicle after the first vehicle and renewals are $14.95/year .
Images used with permission 2008 ALLDATA LLC. All rights reserved.
If you found this information helpful, please support BAT Auto helping you and others.
Check out Alldata, Donate to BAT Auto or Buy a BAT logo item

Offline chuckmullin

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: 92 Buick Century 3.3L -- Cranks but no start on Hot Soak...
« Reply #3 on: August 20, 2008, 06:17:19 PM »
I'm getting the same problem with my '92 century custom,it will run for a while then stall out of nowhere, driving down the road or sitting still, but a guy told me that my code was 22 and i'm not sure what that code means, does anyone know how i can find out without actually having someone test it and paying for it.  All the guy did was stick a key in the plug and count the blinks and he got 22 and told me it was the mass air flow sensor. what do you guys think?

Offline Gus

  • BAT Mechanic Member
  • wrench
  • *
  • Posts: 2335
Re: 92 Buick Century 3.3L -- Cranks but no start on Hot Soak...
« Reply #4 on: August 20, 2008, 06:51:33 PM »
Chris, you should start your own topic....code 22 is a TPS code....

 

©Copyright 2001-2013 batauto.com, BAT Auto Technical.
All Rights Reserved.
May not be reproduced without express written consent
.

Disclaimer: We cannot guarantee the accuracy of all information.
Please confirm the information with an appropriate manual
We try and make them as accurate as we can, but sometimes we all make mistakes.